achtrgrndklr
achtrgrndkleur
vignet

Leve(r) de lente!
Long covid en acupunctuur
Tips om de feestdagen door te komen zonder maag- en darmklachten
Acupunctuur tegen migraine en hoofdpijn

Acupunctuur bij kanker

Bijwerkingen van chemo, bestraling en andere behandelingen verminderen met acupunctuur

Acupunctuur kan helpen de bijwerkingen bij de behandeling tegen kanker te verminderen of zelfs te voorkomen. Kom naar mijn praktijk in Nieuw-Beijerland in de Hoeksche Waard. Op een van de somberste dagen uit je leven wordt het vonnis gewezen, ‘ja, het is kwaadaardig, je hebt kanker’. Als je dat te horen krijgt, staat je wereld op zijn kop. Wat gaat er nu gebeuren? Kan ik behandeld worden? Ga ik misschien wel dood? Het zijn allemaal vragen die door je heen vliegen als de diepgang van de boodschap tot je doordringt.

Een onzekere tijd breekt aan: verdere onderzoeken en keuzes maken over eventuele behandelingen. Hoe ga je dit vertellen aan je ouders, je kinderen, vrienden en kennissen? De angst slaat je om het hart en je piekert wat af waardoor je hele lijf in de stress schiet. Je gaat vaak al snel een intensief behandeltraject in, waarbij allerlei vervelende bijwerkingen door de behandeling kunnen ontstaan.

De Chinese invalshoek

De reguliere geneeskunde kan vaak geen adequate ondersteuning bieden bij deze klachten en dan kan acupunctuur een goede oplossing zijn. De Chinese geneeskunde kan helpen de bijwerkingen bij de behandeling tegen kanker te verminderen of zelfs te voorkomen.

In de afgelopen decennia is er veel onderzoek gedaan naar kanker en passende complementaire therapieën om de leefbaarheid en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Acupunctuur blijkt één van de meest bewezen effectieve en veilige behandelingen, zonder vervelende bijwerkingen. Het kan helpen om kankergerelateerde klachten en bijwerkingen van reguliere behandelingen te verminderen, het wordt niet ingezet om kanker zelf te behandelen.

Voor welke klachten oncologische acupunctuur?

Acupunctuur kan helpen bij slapeloosheid, pijnklachten, neuropathie, misselijkheid, overgeven, diarree, opvliegers, verminderde eetlust, droge mond, oedeem, verbeteren van bloedwaardes, herstel van hormoonbalans, verminderen stress en angst, verbeteren algehele balans en positieve mindset. Neem de proef op de som.

Waarom ik jou zou kunnen ondersteunen

Ook ik werd geconfronteerd met deze ziekte, ik kreeg de diagnose borstkanker en weet dus precies hoe het is om zo’n bericht te moeten horen en in een behandeltraject te belanden.

Uiteindelijk ben ik na behandeling zoals ze dat noemen ‘schoon’ verklaard en kon ik weer voorzichtig mijn leven op gaan pakken. Vanaf dat moment wil ik heel graag mijn ervaringen als patiënt én acupuncturist inzetten om anderen te helpen de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden door het inzetten van acupunctuur, kruiden en de aanpassing van voeding en leefstijl. Ik ben gecertificeerd in oncologische acupunctuur. Ben je aanvullend verzekerd dan kun je voor acupunctuur vaak ook een vergoeding van je verzekering ontvangen (controleer hiervoor de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij).

Wil jij graag ondersteuning van mij bij jouw klachten door kanker en/of de bijwerkingen van de behandeling? Neem dan contact op met mij, tel. 06 25420552.

c

Leve(r) de lente!

Ik zie een ekster verwoed rukken aan een klein twijgje. Hij krijgt het voor elkaar om het takje los te krijgen en mee te nemen naar de hoge boom die aan de overkant van de sloot staat. Maar echt slimme bouwers zijn het toch niet. Vijf meter verderop, hoog in de naburige boom, is nog een oud nest, nog vol met handige takjes, maar ze denken er niet aan daar te gaan shoppen. 'Hergebruik' komt niet voor in het woordenboek van de ekster.

We zien het hoofdschuddend aan, maar hun innerlijke natuur zegt ze nu eenmaal dat ze met veel moeite verse takjes moeten zoeken. De soepele takjes zullen waarschijnlijk veel gemakkelijker vlechten dan het oude stugge hout. Zo zien we de eerste contouren van een nieuw nest langzaam tevoorschijn komen. Met veel liefde en misschien zelfs wel met stress gebouwd? Het is een duidelijk teken dat de lente eraan komt!

Lente en lever

We laten de vogels hun innerlijke natuur volgen en gaan eens kijken wat de lente en de lever eigenlijk met elkaar te maken hebben. In de Chinese geneeskunde, waar de acupunctuur zijn oorsprong vindt, is de lente de tijd van het element hout. Hout is een van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. Hout is een symbool voor het begin van een nieuwe cyclus, het ontspringen van nieuwe energie, actie en beweging, zoals met het uitbotten van de wilgen en de nieuwe dartele energie van de dierenwereld. Hierbij hoort trouwens ook de kleur groen.

Het hout-element zorgt voor een opwaartse en spreidende beweging, het is een explosieve kracht die nodig is om vanuit de winter alles te laten ontwaken. De lente is dan ook opnieuw een seizoen van wedergeboorte, nieuw leven, groeien, ontwaken en ontkiemen.

Nu wordt het een beetje technisch, helaas ontkomen we daar niet aan. Hout is verbonden met de energie van onze lever- en galblaassystemen (het gaat dus om veel meer dan alleen de organen op zichzelf). En we spreken dus nog steeds van de Chinese kijk op de mens en niet vanuit de westerse geneeskunde en dat is niet onbelangrijk, want de energie van de lever helpt ons terdege bij het organiseren en coördineren van onze ideeën en visies en om in actie te komen. Daarnaast helpt de energie van de galblaas bij het nemen van beslissingen, wie had durven denken?

We keren terug naar de lever. Dit orgaan zorgt ervoor dat de Qi, de universele levensenergie, en ook het bloed vrij kunnen stromen. Zolang de bewegingen van energie in lichaam en geest soepel verlopen, ervaar je de daadkracht en vastberadenheid die zijn oorsprong vindt in de lever. Je weet wat je wilt en handelt daarnaar.

Stressklachten en de lever

Maar wat nu als de zaken wat minder voorspoedig verlopen, dan kan de leverenergie stagneren. In dat gevoel van ‘vast lopen,’ gestagneerd, belemmerd worden, loopt de hout-energie gemakkelijk te hoog op in het lichaam. Dit kan leiden tot een scala aan spanningsklachten. Lichamelijk uit dit zich vaak in gespannen schouders, een stijve nek, een brok in de keel, veel zuchten en hoofdpijn. Een goede stemming kan zomaar omslaan in humeurigheid, frustratie of boosheid. Daar hebben die eksters dan weer geen last van, tenminste, zo op het oog.

Ook de wat subtielere vormen van boosheid horen bij het hout-element. Verbolgenheid, cynisme, ironie en verbittering worden ook wel koude woede genoemd. Deze hebben de neiging zich dieper in het lichaam vast te zetten en vormen daarmee een bedreiging voor de vrije stroom van Qi. Sterker nog: dit soort emoties kunnen je gezondheid schaden. Het advies is dan ook om boosheid niet weg te stoppen maar op een gepaste wijze te uiten, waardoor ze uit je systeem kunnen.

Beweging

De lever voedt de pezen. Voldoende lichamelijke beweging zorgt voor een gelijkmatige stroom van Qi door het lichaam. Hierdoor heb je een goede motoriek en is je geest actiegericht. Houterige bewegingen en minder flexibel gedrag duidt op Lever-Qi-stagnatie. Denk hierbij aan iemand die maar blijft mopperen over een afspraak die verplaatst is (‘star Hout’). De relatie met beweging komt tevens tot uiting in Wind, het klimaat dat bij het Hout-element behoort. Hieronder vallen alle klachten met een beweeglijk en plotseling karakter. Denk aan spit, hoofdpijn, niezen, spasmen en zenuwtics.

Oog- en menstruatieklachten en de nagels

De lever opent in de ogen. Tranende, jeukende, rode ogen, sterretjes zien (‘floaters’), duiden op een verstoring van de hout-energie. De lever manifesteert zich in de nagels. Broze nagels, nagels met een afwijkende kleur (normaal: licht-roze) of nagels met verticale strepen duiden allen op problemen met de lever. De lever slaat het bloed op. Dit impliceert een belangrijke relatie met menstruatie. Te veel, te weinig of geen menstruatie zijn gerelateerd aan de lever (maar ook aan de invloeden van een aantal andere orgaansystemen en een extra meridiaan, de Chong Mai).

5 tips voor minder stress in het hout-element

1. Kom in beweging

Meer lichaamsbeweging zorgt voor een betere doorstroming van energie. Zoek een bewegingsvorm die jij fijn vindt. Je kunt naar de sportschool gaan, maar wandelen, fietsen of bijvoorbeeld tuinieren zijn net zo gunstig.

2. Matig je consumptie van alcohol en vet voedsel

Een wijntje of biertje op zijn tijd kan een fijne ontspanning zijn, je lever-systeem moet echter hard werken om de alcohol af te breken. Dit geldt ook voor vet voedsel. Lichaam en geest blijven beter in balans door gezonde voeding, ze gaan haperen bij teveel verkeerd voedsel, net zoals een auto met een benzinemotor ermee stopt als je er diesel in gooit.

3. Neem voldoende ontspanning

Hard werken kan geen kwaad. Tegenwoordig werken we echter vaak lang achter elkaar in een en dezelfde (vaak verkeerde) houding achter een beeldscherm. Dit geeft spanning op pezen en ogen. Houd dus regelmatig een pauze, beweeg even, doe een meditatie of maak ergens een praatje. Ook in onze vrije tijd zitten we te vaak achter een beeldscherm. Ga erop uit, bezoek vrienden en familie, leef je uit in creatieve bezigheden.

4. Slaap voldoende

Je lichaam en geest hebben ook voldoende (diepe) slaap nodig. Pas dan kunnen we echt tot rust komen en herstellen.

5. Of kom langs voor een acupunctuurbehandeling

Een acupunctuurbehandeling brengt lichaam en geest weer in balans en kan voor rust en herstel in het leversysteem zorgen. De energie kan dan weer vrij stromen, waardoor spanningsklachten, pijnklachten, slecht slapen kunnen verdwijnen.

w

Long covid en acupunctuur

Er zijn steeds meer mensen die te maken hebben met langdurige klachten nadat ze een COVID 19-infectie hebben gehad. Hoewel het een nog nieuwe ziekte betreft en er nog veel onbekend is, beginnen zich toch veel voorkomende symptomen af te tekenen. Intussen heeft de ziekte een naam gekregen: “long covid”.

Wat wordt bedoeld met “long covid”?

Het is een wat ongelukkig toeval dat hier een anglicisme in is geslopen, want long-covid duidt op langdurig en niet op de longen. Het is dus eigenlijk “lange covid”. Corona heeft in eerste instantie wel de reputatie gekregen een longziekte te zijn, omdat de longontstekingen die corona kunnen veroorzaken, vaak aanleiding zijn voor een ziekenhuisopname. Corona is echter veel breder dan een ziekte van de longen alleen. Corona kan leiden tot ontstekingen en irritatie van allerlei weefsels en organen. Hierdoor kunnen de klachten erg verschillen van persoon tot persoon, en dus ook de langdurige klachten ná corona.

Lang niet iedereen die long covid klachten heeft, is tijdens de acute fase van covid erg ziek geweest. Veel mensen hadden ‘milde klachten’, waarmee bedoeld wordt dat ze het thuis hebben kunnen uitzieken. Overigens is ook de term ‘milde klachten’ verwarrend, omdat je in die categorie ook behoorlijk ziek kan zijn. Maar ook wanneer je covid als een soort griepje hebt ervaren, kun je er langdurige klachten aan overhouden. Het verloop van covid verschilt, zoals gezegd, sterk per persoon. Vaak hebben mensen luchtwegklachten, maar er is ook een categorie mensen die maag- en darmklachten krijgen en die bijvoorbeeld niet hebben gehoest. Een versie met vooral hoofdpijn komt ook voor, evenals een ziektebeeld met vooral spierpijn en/of zenuwpijn, of verlies van reuk en smaak. En allerlei combinaties hiervan. Met name bij jongere mensen (kinderen, tieners en twintigers) zien we regelmatig de maagdarm-variant zonder luchtwegklachten. Wat ook opvalt, is dat lang niet iedereen (hoge) koorts heeft gehad.

Welke klachten geeft long covid?

Mensen met long covid hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, pijn of druk op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, maag- en darmklachten en langdurig verlies van reukvermogen en/of smaak, of kampen met slaapstoornissen, een depressie of vergeetachtigheid. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd. Met betrekking tot kortademigheid, benauwdheid of druk op de borst, blijkt dat deze met name optreden na (geringe) inspanning. De klachten komen voor bij mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen maar ook bij mensen die een relatief mild verloop van de ziekte hebben doorgemaakt. Na een ernstige infectie kunnen patiënten soms maanden na ontslag uit het ziekenhuis nog een verminderde longfunctie hebben en zijn er afwijkingen van de longen op röntgenfoto’s of longscans te zien.

Herken je je in (een deel) van bovenstaande klachten en ben je besmet geweest met het coronavirus? Dan kan het zijn dat je lijdt aan long covid. Wist je dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij de behandeling van long covid?

Hoe kan acupunctuur helpen bij long covid?

Bij een coronabesmetting moet je lichaam hard werken om te herstellen en krijgen organen zoals de longen en de milt het flink te verduren. De balans in jouw lichaam kan daardoor verstoord raken. Bij long covidklachten kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam dan wel wat ondersteuning gebruiken. Acupunctuur kan daarbij helpen door de balans te herstellen en de doorstroming en opbouw van energie in het lichaam te bevorderen.

De acupunctuurbehandelingen:

• stimuleren het lichaam om virusresten op te ruimen

• ondersteunen organen bij het herstel

• ondersteunen de spijsvertering voor meer energie

Voor een acupunctuurbehandeling wordt altijd eerst gekeken wat jouw lichaam nodig heeft, er wordt dus altijd een behandeling op maat gegeven. TERUG NAAR BEGIN

z

Tips om de feestdagen door te komen zonder maag- en darmklachten

Het is weer bijna zover, de feestdagen komen eraan! Voor veel mensen een gezellige tijd, waarin uitgebreid eten met familie of vrienden centraal staat. Het huis wordt versierd, de kerstboom wordt weer opgetuigd met flonkerende ballen en lichtjes. Gezellig en warm! Maar wat als je opziet tegen de feestdagen, omdat je maag en darmen door al dat (verkeerde) eten volledig van slag raken?

Je herinnert je het vast nog van eerdere feestdagen, er is niets zo vervelend als wanneer je na een gezellige en heerlijke kerstdis de hele nacht op de wc zit omdat je misselijk bent of je darmen een eigen leven zijn gaan leiden (of is het lijden), of dat je buik aanvoelt alsof je 6 maanden zwanger bent, of een schele hoofdpijn hebt. Krijg jij buikpijn, maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, gerommel in je buik, diarree of juist verstoppingen na al dat eten, of een verschrikkelijke hoofdpijn? Lees hieronder wat tips om je spijsvertering tijdens de feestdagen niet al te erg van streek te maken.

10 tips om ook jouw spijsvertering te laten genieten van de feestdagen

De volgende tips zijn misschien een open deur en toch vergeten we ze vaak toe te passen, terwijl ze zeker kunnen helpen om je maag en darmen rustig te houden:

1. Beperk het aantal eetmomenten op één dag, als je weet dat je ’s avonds uitgebreid gaat eten, eet dan de rest van de dag minder, of doe aan intermittent fasting.

2. Plan geen uitgebreide lunch/brunch én een kerstdiner op één dag, kies voor de uitjes die jij het leukste vindt.

3. Nodig zélf mensen uit en maak dingen waarvan je weet dat je ze goed verdraagt.

4. Ga je uit eten of bij iemand anders eten, kies dan heel bewust wat je eet, prop je niet vol. De gezelligheid van het samenzijn is toch immers het belangrijkste!

5. Laat je gastheer of gastvrouw weten dat je graag komt en durf aan te geven welke voedingsmiddelen jij echt niet verdraagt.

6. Eet meer groenten bij de maaltijd en eet iets minder vlees, de vezels in de groenten maken dat je darmen hun werk beter kunnen doen, vlees is voor je maag en darmen heel moeilijk verteerbaar. Het is misschien minder leuk, maar beperk de suiker en alcohol momenten, deze veroorzaken al snel problemen in maag en darmen.

7. Gebruik bittere kruiden in het eten. Bittere kruiden helpen je spijsvertering; ze zorgen ervoor dat je meer maagzuur, gal- en alvleeskliersap aanmaakt en dat je lever harder gaat werken. Kruiden als tijm, rozemarijn, gember en curcuma kun je gewoon door het eten verwerken; ook artisjok is goed om te eten.

8. Drink voldoende water, dit zorgt ervoor dat je lichaam afvalstoffen sneller kwijt kan raken.

9. Zorg voor beweging tussendoor, ook al is het niet zulk mooi weer. Beweging zorgt voor een betere spijsvertering.

10. Houd je stressniveau laag! Stress heeft namelijk een sterk negatief effect op je spijsvertering. Als er stress is, gaan er namelijk bloed en voedingsstoffen naar je hersenen en je spieren, een fight or flight reactie. Je maag, darmen en spijsverteringsorganen krijgen dan minder bloed en voedingsstoffen en werken ze niet optimaal. Bovendien ondermijnt stress je darmflora.

Helpen deze tips jou niet voldoende en heb je eigenlijk altijd snel last van maag- en/of darmklachten, maak dan een afspraak in mijn praktijk. We gaan samen kijken waar jouw klachten vandaan komen en ik behandel je met acupunctuur. Eventueel kijken we ook naar kruiden en kan ik je ook voedings- en leefstijladviezen geven, zodat jouw spijsvertering weer tot rust kan komen. TERUG NAAR BEGIN

c

Acupunctuur tegen migraine en hoofdpijn

Ik was 17 jaar toen ik voor de eerste keer migraine kreeg.

Ik wist niet wat me overkwam: ik zag ineens flikkeringenhoofdpijn is verschikkelijk in mijn blikveld en mijn zicht werd steeds beperkter. Ik vond het doodeng! Na een half uur verdwenen deze verschijnselen en even was ik opgelucht dat het voorbij was. Maar toen kwam de hoofdpijn, die vreselijke, bonzende hoofdpijn waardoor ik niets anders kon doen dan op bed gaan liggen in een donkere kamer en wachten tot het over was.

Vanaf die tijd gebeurde dit regelmatig en het beperkte mij heel erg in mijn werk- en privéleven. Ik ging natuurlijk naar de huisarts, maar die kwam niet verder dan het geven van medicijnen die me sloom en slaperig maakten en die niet hielpen tegen de migraine.

Ik was al rond de 50, voordat ik bij een bodystress release practitioner terecht kwam. voor migraine naar acupunctuurVoor die tijd kwam het nog niet in mij op om naar een alternatieve of andersdenkende genezer te gaan. De bodystress release hielp mij al iets op weg, de migraine aanvallen werden wel iets minder, maar verdwenen niet. Toen ik ook nog burnout- en overgangsproblemen erbij kreeg, ben ik bij een acupuncturist terecht gekomen. Er ging een wereld voor mij open! Mijn pijn en vermoeidheid verminderden na een aantal behandelingen en uiteindelijk verdwenen ze zelfs geheel!

Heb jij ook last van migraine of andere vormen van hoofdpijn die je beperken in de dingen die je graag wilt doen? Kom dan naar onze acupunctuur praktijk in de Hoeksche Waard, zodat we jouw energiebalans weer kunnen herstellen en je weer kunt genieten van de mooie dingen in het leven.

Hoe onstaat migraine?

De meeste mensen met migraine hebben hier al hun hele leven last van. Het hoofd in de bankschroefWetenschap­pelijk onder­zoek heeft nog steeds niet duide­lijk gekre­gen waar migraine vandaan komt. Er wordt vermoed dat erfelijkheid hier een rol in speelt. Voorheen werd ook aangenomen dat bij migraine sprake is van verwijdingen van bloedvaten in de hersenen, maar deze theorie is ondertussen achterhaald. Veel mensen kunnen wel bepaalde ‘triggers’ aanwijzen, zoals stress, emotionele spanningen, honger, bepaalde voedingsstoffen en wisselende hormoonspiegels.

Hoe werkt een acupunctuurbehandeling tegen hoofdpijn?

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) wordt op een andere manier naar hoofdpijn gekeken, het lichaam wordt gezien als één geheel. Om de beste manier van aanpak te bepalen, ga ik samen met jou kijken hoe jouw algehele gezondheidstoestand is. Welke acupunctuurbehandeling er wordt gekozen en hoeveel behandelingen er nodig zijn hangt af van de ernst en de aard van de klachten. TERUG NAAR BEGIN

g

True Colours Acupunctuur  truecoloursacupunctuur@gmail.comKriekenbogerd 13, 3264XW Nieuw-Beijerland❦  ✆ 06-25420552  KvK nr. 87056666.  Voorwaarden / Privacy statement