achtrgrndklr
achtrgrndkleur
vignet

Veelgestelde vragen over acupunctuur

Helpt acupunctuur?

Bijna alle cliënten voelen vrij snel een verbetering van hun algehele welzijn en energieniveau. De laatste jaren is er veel en uitgebreid onderzoek gedaan naar de resultaten van acupunctuur bij verschillende klachten. Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat een groot aantal mensen een sterke verbetering van de gezondheid ervaart na een aantal behandelingen. Acupunctuur heeft een aantoonbaar positief effect voor 80% van de mensen die worden behandeld:
❖ Bij 45% van de ondervraagde mensen is de klacht geheel verholpen.
❖ Bij 35% van de mensen is de klacht sterk afgenomen.
❖ De rest (20%) ervaart een verbetering en komt periodiek terug voor behandeling.
Lees hier over de ervaringen van anderen.

Doet acupunctuur pijn?

In principe voel je bijna niets van het plaatsen van de naalden. acupunctuur_naalden De naaldjes die ik gebruik zijn heel dun, ze zijn niet te vergelijken met de injectienaalden die door een huisarts of personeel in een ziekenhuis worden gebruikt. Soms voel je een schokje, tintelingen of een zwaar gevoel op of rond de geprikte plek, dit betekent dat de energie weer gaat stromen. Dit trekt snel weg.

Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt mij rechtstreeks bellen en meteen een afspraak maken voor een intake.

Waar kan ik rekening mee houden als ik voor mijn behandeling kom?

Zorg dat je je niet hoeft te haasten, zodat je ontspannen in de praktijk aankomt. Draag ruime, gemakkelijk zittende kleding. Meestal worden er acupunctuurpunten op handen en voeten en onderarmen en -benen geprikt, maar soms zijn andere punten op het lichaam of hoofd nodig.
Zorg er ook voor dat je wat hebt gegeten. Acupunctuur op een lege maag kan zorgen voor duizeligheid of een flauw gevoel.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Ik zal je eerst vragen stellen over je klachten en de voorgeschiedenis daarvan. Vaak kijk ik ook naar je tong en voel je polsslag, daar kan ik veel informatie over je gezondheidstoestand uit halen. Daarna zal ik een behandelplan opstellen en de naaldjes zetten. Deze blijven er ongeveer een half uur in zitten, je kunt je dan heerlijk ontspannen op de behandeltafel. De eerste keer duurt een bezoek ongeveer 1 ½ uur, de keren erna kun je rekenen op ongeveer een uur.

Wat kan ik verwachten na een behandeling?

Dit is sterk afhankelijk van je klachten en lichamelijke gesteldheid. Bij pijnklachten kun je vaak na de behandeling al een duidelijke verbetering merken. Bij andere klachten kan het soms wat langer duren voor je effect bemerkt. Soms kunnen er door een behandeling wat emoties loskomen of kan je de eerste paar uur wat vermoeidheid voelen. Het is fijn als je na de behandeling even rustig aan kan doen en veel water of thee drinkt om de afvalstoffen af te voeren.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit hangt vooral van de duur en ernst van je klachten af. Ieder mens is uniek en jouw eigen genezingsproces dus ook. Daarom is het moeilijk van tevoren te bepalen hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn. Bij acute klachten zijn er mees­tal 3 tot 5 behandelingen nodig. Bij chronische klachten kunnen dit er meer zijn. Tijdens de eerste behandeling maak ik een behandelplan en geef ik je een advies over het aantal behandelingen en de tijdsduur tussen de behandelingen.

Zijn de naalden steriel?

Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe steriele naaldjes. Deze worden na de behandeling weggegooid en niet meer opnieuw gebruikt.

Met welke klachten kan ik terecht?

Acupunctuur helpt bij heel veel klachten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een uitgebreide lijst opgesteld met aandoeningen die te zijn behandelen met acupunctuur, die vind je hier.

Geeft acupunctuur bijwerkingen?

Tijdens of na de behandeling kun je gaan geeuwen of je wat lui of sloom voelen. Dit is een goed teken: het betekent dat de behandeling een ontspannend effect gehad heeft. Verder heeft acupunctuur nauwelijks bijwerkingen. Een enkele keer komen misselijkheid of duizeligheid voor. Deze klachten verdwijnen binnen korte tijd vanzelf.

Moet je geloven in acupunctuur om het te laten werken?

Nee, acupunctuur werkt ook als je er niet in gelooft. Het is ook geen religie of geloofsovertuiging. Acupunctuur werkt immers ook voor baby’s en kinderen, en zelfs bij dieren, die hebben geen idee van wat acupunctuur is en of ze erin geloven. Een kort anekdote uit het boek van Dr. F. Bahr over een lezing van Dr. Nogier over (oor)acupunctuur:

‘‘Een geneesheer-directeur van een groot ziekenhuis was nogal sceptisch over acupunctuur, hij vroeg tijdens een internationaal congres op nogal agressieve en laatdunkende toon aan Dr. Nogier of hij hem even van zijn migraine kon afhelpen die net was begonnen. Dr. Nogier reageerde hier heel nuchter op met een jazeker. Hij onderzocht de man kort en stak een stuk of wat naalden op de juiste plaatsen en … na een paar minuten was zijn collega bevrijd van pijn. Normaal kan een migraine aanval alleen worden afgebroken door heel sterke medicijnen!’’

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt zowel per e-mail als telefonisch contact met mij opnemen. Ik heb geen wachtlijst, dus meestal kun je vrij snel terecht, in sommige gevallen zelfs nog dezelfde week. Details vind je op de contactpagina.

Hoe weet ik of ik bij een goede acupuncturist ben?

Belangrijk is te weten dat deze is aangesloten bij een beroepsvereniging aangezien deze kwaliteitseisen stelt aan alle aangesloten leden. Ik ben aangesloten bij CAT, Collectief Alternatief Therapeuten.

Ik ben zwanger. Kan ik dan naar een acupuncturist?

Jazeker, je kunt tijdens je zwangerschap met acupunctuur behandeld worden. Vertel mij dan wel dat je zwanger bent. Dit is belangrijk voor de behandeling, enkele punten mogen absoluut niet worden geprikt tijdens de zwangerschap.


z

True Colours Acupunctuur  truecoloursacupunctuur@gmail.comKriekenbogerd 13, 3264XW Nieuw-Beijerland❦  ✆ 06-25420552  KvK nr. 87056666.  Voorwaarden / Privacy statement