Long covid en acupunctuur
Er zijn steeds meer mensen die te maken hebben met langdurige klachten nadat ze een COVID 19-infectie hebben gehad. Hoewel het een nog nieuwe ziekte betreft en er nog veel onbekend is, beginnen zich toch veel voorkomende symptomen af te tekenen. Intussen heeft de ziekte een naam gekregen: “long covid”.
Wat wordt bedoeld met “long covid”?
Het is een wat ongelukkig toeval dat hier een anglicisme in is geslopen, want long-covid duidt op langdurig en niet op de longen. Het is dus eigenlijk “lange covid”. Corona heeft in eerste instantie wel de reputatie gekregen een longziekte te zijn, omdat de longontstekingen die corona kunnen veroorzaken, vaak
aanleiding zijn voor een ziekenhuisopname. Corona is echter veel breder dan een ziekte van
de longen alleen. Corona kan leiden tot ontstekingen en irritatie van allerlei weefsels en organen. Hierdoor kunnen de klachten erg verschillen van persoon tot persoon, en dus ook de langdurige klachten ná corona.
Lang niet iedereen die long covid klachten heeft, is tijdens de acute fase van covid erg ziek geweest. Veel mensen hadden ‘milde klachten’, waarmee bedoeld wordt dat ze het thuis hebben kunnen uitzieken. Overigens is ook de term ‘milde klachten’ verwarrend, omdat je in die categorie ook behoorlijk ziek kan zijn. Maar ook wanneer je covid als een soort griepje hebt ervaren, kun je er langdurige klachten aan overhouden. Het verloop van covid verschilt, zoals gezegd, sterk per persoon. Vaak hebben mensen luchtwegklachten, maar er is ook een categorie mensen die maag- en darmklachten krijgen en die bijvoorbeeld niet hebben gehoest. Een versie met vooral hoofdpijn komt ook voor, evenals een ziektebeeld met vooral spierpijn en/of zenuwpijn, of verlies van reuk en smaak. En allerlei combinaties hiervan. Met name bij jongere mensen (kinderen, tieners en twintigers) zien we regelmatig de maagdarm-variant zonder luchtwegklachten. Wat ook opvalt, is dat lang niet iedereen (hoge) koorts heeft gehad.
Welke klachten geeft long covid?
Mensen met long covid hebben klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, hoesten, pijn of druk op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, maag- en darmklachten en langdurig verlies van reukvermogen en/of smaak, of kampen met slaapstoornissen, een depressie of vergeetachtigheid. Sommige van die klachten blijven lang bestaan, maar de ernst ervan kan wel afnemen in de loop van de tijd. Met betrekking tot kortademigheid, benauwdheid of druk op de borst, blijkt dat deze met name optreden na (geringe) inspanning. De klachten komen voor bij mensen die in het ziekenhuis hebben gelegen maar ook bij mensen die een relatief mild verloop van de ziekte hebben doorgemaakt. Na een ernstige infectie kunnen patiënten soms maanden na ontslag uit het ziekenhuis nog een verminderde longfunctie hebben en zijn er afwijkingen van de longen op röntgenfoto’s of longscans te zien.
Herken je je in (een deel) van bovenstaande klachten en ben je besmet geweest met het coronavirus? Dan kan het zijn dat je lijdt aan long covid. Wist je dat acupunctuur zeer effectief kan zijn bij de behandeling van long covid?
Hoe kan acupunctuur helpen bij long covid?
Bij een coronabesmetting moet je lichaam hard werken om te herstellen en krijgen organen zoals de longen en de milt het flink te verduren. De balans in jouw lichaam kan daardoor verstoord raken. Bij long covidklachten kan het zelfherstellend vermogen van het lichaam dan wel wat ondersteuning gebruiken. Acupunctuur kan daarbij helpen door de balans te herstellen en de doorstroming en opbouw van energie in het lichaam te bevorderen.
De acupunctuurbehandelingen:
• stimuleren het lichaam om virusresten op te ruimen
• ondersteunen organen bij het herstel
• ondersteunen de spijsvertering voor meer energie
Voor een acupunctuurbehandeling wordt altijd eerst gekeken wat jouw lichaam nodig heeft, er wordt dus altijd een behandeling op maat gegeven.
z
True Colours Acupunctuur ❦ truecoloursacupunctuur@gmail.com ❦ Kriekenbogerd 13, 3264XW Nieuw-Beijerland ❦ ✆ 06-25420552 ❦ KvK nr. 87056666. ❦ Voorwaarden / Privacy statement